Merak Edilen Sorular
Mr sonucuna göre fıtığım var ve ameliyatlık dendi, fizik tedavi ile ameliyat olmadan fıtıktan kurtulmam mümkün mü?
Önce mr sonucuna bakalım fıtığın nerede olduğu ve seviyesi öğrenildikten sonra kişi detaylı fizik muayeneden geçer ve bu aşamada bizim için hastanın şikayetleri, belirtileri çok daha önemlidir. Bunu takiben fizik tedavi önerilebilir ve fizik tedavi ile geçmesi mümkündür.
Tedavi tamamen bittikten sonra ağrılarım bir daha tekrarlar mı?
Gündelik yaşamımızda bize ağrı yaratan pozisyonlara, yanlış duruşlara dikkat etmediğimiz sürece herkeste ağrının tetiklenme ihtimali vardır. Ancak fizyoterapi seansları ile yaşam aktivitesinde dikkat etmemiz gerekenler üzerinde de durulmaktadır.
Sıcak uygulama mı yapmalıyım soğuk uygulama mı?
Sıcak ve soğuk kavramı günümüzde hala tartışılan bir konudur. Üzerine hala çalışmalar yapılan bu konuda kesinlikle bir uzman görüşü almadan sıcak veya soğuk yapmanız tavsiye edilmez. Bazı durumlarda sıcak ağrıyı arttırabilirken bazı durumlarda da soğuk kişiye olumsuz etki yaratabilmektedir. Bu sebeple yine önce hastalığınıza yönelik detaylı anamnezden ve fiziksel muayeneden geçmeniz gerekmektedir.
Duruş bozukluğunu tedavi ile tamamen bir düzelme sağlamamız mümkün mü?
Evet, duruş bozukluğunu kişide ekstra bir sorun teşkil edecek problem yoksa (tedaviye engel olacak nörolojik problemler vb.) düzenli ve kişiye özel programlanmış fizik tedavi seansları ile düzeltmemiz mümkündür.
Duruş bozukluğunda tedavi sonrası egzersizlere devam etmezsem duruşum tekrardan bozulur mu?
Egzersizlere devam etmeyip yanlış duruşa sebep olan etkenleri hayatımızda tutmaya devam ettiğimiz sürece duruşumuzun tekrar bozulma ihtimali tabii ki vardır. Bu süreçte kişiye özel egzersiz programı belirlenmeli ve eğer masa başında çalışıyorsa ergonomisi düzenlenmelidir.
Skolyoz her zaman ağrı yapar mı?
Hayır Skolyoz her zaman ve her kişide ağrılı bir problem değildir.
Skolyoz neden olur, sebepleri nelerdir?
Skolyozun sebebi hala tam olarak açıklanabilmiş değildir. Sonradan oluşabildiği gibi anne karnında da meydana gelebilir.
Hangi derece skolyozlar cerrahi tedavi gerektirir?
Her Skolyoz ameliyatlık değildir. 10-20 derece arasında bulunan skolyoz durumunda kişinin yaşına, cinsiyetine, mesleği vb. Gibi faktörlere bakılarak bir egzersiz programı oluşturulur. Bu tamamen kişinin eğriliğine özel spesifik bir programdır ve tamamen fizyoterapist eşliğinde oluşturulan bir programdır. 20-40 derece arası eğriliklerde eğer büyüme çağında olan bir bireyse egzersizin yanı sıra korse tedavisi de önerilmektedir. 40 derece üstü skolyozlar genellikle ameliyatlıktır. Ancak nadir de olsa doktor önce fizik tedavi denenmesini isteyebilmektedir.
Skolyozum var, fizik tedavi gördükten ve düzeldikten sonra tekrarlama olasılığı var mıdır?
Skolyozda yaş, cinsiyet, kişinin mesleki durumu, yaşam biçimi gibi birçok faktör etkili olabilmektedir. Bu sebeple dikkat edilmezse tekrarlama olasılığı muhtemeldir.
İleri derede kamburluk durumunda tedavi ile sırtımın normal pozisyona dönme ihtimali var mıdır?
Kamburluk diye bilinen Kifoz probleminin de dereceleri vardır. Ancak çoğunlukla Kifoz, düzenli yapılan seanslar sonucunda düzeltilmekte ve sırt nötral görünümünü kazanabilmektedir. Eğer dikkat edilmezse önceki kadar olmasa da Kifozun tekrardan oluşma ihtimali elbette vardır.
Uzun süredir yaşadığım bel/boyun/sırt ağrılarımın tek bir egzersizle veya tek bir seansla geçmesi mümkün olur mu ?
Kronik durumlarda tek bir egzersiz veya tek bir seans maalesef yeterli olmayabilir. Öncelikle kişinin detaylı muayenesi gerekmektedir.
Her ağrı yaşadığımızda ağrı kesici almalı mıyız veya hangi ağrı tipleri ağrı kesici almayı gerektirir?
Ağrı aslında vücudumuzun bize verdiği bir cevaptır ve genel anlamda ağrıyı kötü bir belirti olarak algılamamız gerekir. Ancak uykudan uyandıran veya gece uyutmayan tarzında şiddetli ağrı tipleri istemediğimiz ağrılardır ve bu durumda doktor kontrolünde bir ağrı kesiciye başlanabilir. Ancak yine de mümkün olduğunca fizik tedavi süresince ağrı kesici almamaya özen göstermemiz gerekmektedir.
Bir yerim kırıldı, oluşan kırık ne kadar sürede iyileşir?
Kırık iyileşmesi Yangı-Yenilenme-Yeniden Şekillenme olarak 3 aşamadan oluşarak devam devam eder ve oldukça komplike bir olaydır. İyileşme süresi kişinin mekanizmasına bağlı olarak değişse de ortalama minimum 4 haftayı bulabilmektedir.
Menisküs yırtığı tedavide olumlu sonuç alınabilir mi? Hangi yırtık durumunda ameliyatı düşünmeliyim?
Her menisküs yırtığı ameliyatlık değildir. Yapılan radyografik görüntüleme sonuçları ve fizik tedavi muayeneleri neticesinde 1.seviye ve 2.seviye menisküs yırtıkları, kişinin şikayet ve belirtileri göz önünde tutularak ameliyattan önce fizik tedavi ile tedavi edilebilir yırtıklardır.
Menisküs yırtığım vardı tedavi ile iyileşti, tekrar etmemesi için ne yapmalıyım?
Doktorun ve fizyoterapistin önerebileceği her türlü egzersizi hayatımıza katarak aynı zamanda kaçınmamız gereken aktiviteleri de yapmamaya özen gösterirsek kısaca diz eklemimize gerekli özeni gösterirsek tekrar etme olasılığını en aza indirmiş oluruz.
Önçapraz bağ koptuğunu nasıl anlayabilirim? Önçapraz bağlarım kopmuşsa fizik tedaviden fayda görebilir miyim?
Önçapraz bağ kopmasında anlık yoğun ağrı ve acının yanı sıra ufak bir ses de bu belirtilere eşlik edebilmektedir. Önce mutlaka bir doktor kontrolü şarttır. Eğer gerekli tetkikler yapılmışsa ve kopmanın seviyesi ciddi değilse başta fizik tedavi denenebilir bir yol olacaktır.
Aşil tendon ameliyatı sonrası fizik tedavi görmesem bacağım kendi kendini toparlayabilir mi?
Kendi kendine iyileşme durumu çok uzun bir süreç alabilir ve tamamen eski fonksiyonuna dönüş söz konusu olmayabilir. Mutlaka bir uzman görüşü almakta fayda vardır.
Kırık sonrası evde nelere dikkat etmeliyim?
İnternette gördüğümüz boyun egzersizleri boyun ağrılarımı geçirebilir mi?
Maalesef, internette bilinçsizce yapılan egzersizler bazen ağrıları rahatlatmada etkili olabiliyorken bazen ağrıları tam tersine arttırmaktadır. Her egzersiz her bireye uygun olmayabilir. Bu sebeple mutlaka önce bir uzman görüşüne başvurulmalıdır.
Fibromiyalji hastasıyım, fizyoterapi seansları ile bu hastalıktan kurtulmam mümkün mü?
Fibromiyalji, sadece fizyoterapi ile sınırlı olmayan, beslenme düzeni, kişinin psikososyal durumu gibi çeşitli faktörlerinin de önemli olduğu bir rahatsızlıktır. Bu sebeple sadece fizyoterapi seanslı ile ömür boyu bu rahatsızlıktan kurtulmaktan pek söz edilemeyebilir. Ancak düzenli yapılan fizyoterapi seansları ile fibromiyalji hastalarının %85inin yaşam kalitesinde ciddi oranda artma meydana gelmektedir.
Cerrahi operasyon geçirdim, ameliyat sonrası vücudumda oluşan ödemi nasıl geçirebilirim?
Ödem aslında bilinenin aksine çok komplike bir durumdur. Ve yanlış yapılan uygulamalar ile ödemi arttırabilmekteyiz. Bu sebeple uzman görüşü dahilinde terapistinizin söylediği şekilde evde yapılacak uygulamaları uygularsanız ödemi kontrolü altına alabilmeniz mümkündür.
Masa başında saatlerce vakit geçiriyorum ve bu durum ağrılarımı arttırıyor, bu durumda ağrılarımın artmaması için neye dikkat etmeliyim?
Masa başında saatlerce durmak, hareketsizliğin beraberinde getirmiş olduğu duruş bozukluğuyla kişide ciddi oranda ağrı yaratabilen bir durumdur. Öncelikle masa ergonomisini düzenleyip kişiye doğru duruş eğitimi verilmeli ve düzenli bir egzersiz programı çıkartılmalıdır.
Gün boyu direksiyon başında olduğum bir iş var, direksiyon başındayken oturma pozisyonu olarak nelere dikkat etmem gerekir?
Araba içinde saatlerce hareketsiz kalmak yanlış duruşu ve ağrıyı tetiklemektedir. Bunun olmaması için koltuk desteğine, baş boyun pozisyonlamasına, vücut hizalanmasına ve mümkünse hareketsizliği minimum düzeyde tutmaya dikkat edilmesi gerekmelidir.