Bisipital Tendiniti Nedir?
Tekrarlanan zorlamalar (yüzme, tenis atma-atış sporları), omuzun çok yönlü instabiliteleri, tendon kalsifikasyonları ve direkt travma gibi birçok nedene bağlı olarak biseps tendiniti gelişebilir. Genellikle omuzun ön yüzünde hareketle kötüleşen ağrı yakınması vardır. Gece, uzun süreli immobilizasyondan sonra da ağrı yakınması vardır. Tekrarlayan aşırı kullanım ve travma esas nedenlerdendir. Primer biseps tendiniti oldukça nadirdir ve daha çok genç atletlerde görülür.
Bisipital lezyonlar genel olarak üç gruba ayrılabilir;
1-Biseps tendonu dislokasyon ve tekrarlayan subluksasyonları,
2- Biseps tendonu rüptürleri,
3- Bisipital tendinit veya tenosinovitleridir
Semptomları biseps tendinitine benzer fakat en spesifik yakınma omuzda klik yaratmasıdır. Kronik biseps tendiniti fibrotik bir hal alarak incelir ve hatta rüptür gelişebilir. Akut rüptür ise genç haltercide görülür
TEDAVİ
Fizik Tedavi; Spesifik egzersizler özellikle germe önemlidir. Buz, masaj ve elektrik sitümülasyonu faydalı yöntemlerdir.
İstirahat; İlk adım kesinlikle dinlendirmedir. Aktiviteler kısıtlamalı ve spora en az üç hafta ara verilmelidir.
Ancak tedavi sürecinin ve tedavide yapılacakların kişinin muayenesine göre, hastadan hastaya değişiklik gösterebilidği unutulmamalıdır.
NE ZAMAN CERRAHİ DÜŞÜNÜLEBİLİR?
Cerrahi olmayan yöntemlere yanıt alınmazsa cerrahi önerilebilir. Omuz artroskopisi ile biseps tendonu değerlendirilir ve tedavi edici müdahale yapma imkânına sahip olunur. Hastanın mevcut patolojisine farklı cerrahi müdahaleler vardır;
Primer tamir; Genellikle kemiğe yapışma yerinde yırtık varsa artroskopik olarak tamir edilir.
Tenodez: Ciddi yırtık veya ileri düzeyde yapısı bozulmuş biseps tendonun yapışma yeri kürek kemiğine yapışma yerinden alınıp kol kemiğinde farklı ve yeni bir noktaya adapte edilir.